De voorbereiding…

Voordat we de boot gaan inruimen is het wel zo fijn om nog even een stofzuiger en een lappie er doorheen te halen (je komt altijd meer troep werk tegen dan eerder bedacht). 

Klusje geklaard 🙂

Dag vóór vertrek

Hoe je het wendt of keert en/of je nu een weekend of langer weggaat het blijft altijd een hele volksverhuizing…

TIP > 
Heb je nog wat extra tips nodig voordat je met de boot naar Amsterdam gaat?
Met ons blog 10 vaartips met de boot in Amsterdam ga je goed voorbereid op pad!

Het eerste nachtje overnachten we altijd in onze thuishaven, zodat we de volgende ochtend fris, fruitig en vroeg kunnen vertrekken.

Tja, het blijft toch lastig kiezen wie je lievelingsknuffel is 😉

 

Dag van vertrek 

Het werd vandaag bijna Familie Nietvaren…
We waren vanochtend helemaal klaar voor vertrek; Dennis draait de startsleutel om, en na een korte pruttel van de boot en een stofwolk uit de uitlaat, is het gedaan met de pret. Na wat nieuwe pogingen om het ding te starten, en !@%&!$!! en getier ging het ‘m niet worden. Na wat heen- en weer bellen kon goede vriend Mark gelukkig onze kant op komen voor een nadere inspectie.

Na een paar uurtjes zoeken, uitproberen, sleutelen en andere technische handigheidjes liep de boot gelukkig weer als een zonnetje.

> Wist je dat…

je je voor bootpech kunt verzekeren bij bijvoorbeeld de ANWB? Handig als je boot een technisch mankement/probleem heeft, en je zelf (en/of een van de andere bootbuurmannen) geen flauw idee hebt hoe dit op te lossen.

Maar let op: lig je in je thuishaven met pech, dan valt dit grapje niet altijd onder je verzekering! (Daar kwamen wij tijdens het telefonisch contact met de klantenservice achter.) Startkosten € 179,- euro doordeweeks, en in het weekend € 199,-! De beste man of vrouw heeft dan nog geen stap op je boot gezet… 

Check dus even goed de voorwaarden van je bootverzekering voordat je die afsluit en/of een monteur laat komen!

Superblij en dankbaar voor deze goede vriend/topper! Zo konden we toch nog richting Amsterdam (weliswaar met 5 uur vertraging, maar we gingen!)

AB Marine Service

Middag van vertrek (nu écht!)

Mijndense Sluis
Wachten voor het eerste sluisje bij de Mijndense Sluis (Grens Loosdrecht/Loenen aan de Vecht, van de Drecht naar de Vecht).

Aapies kijken

Bij een groot aantal sluizen in het land (waaronder de Mijndense Sluis) heb je naast de nodige adrenaline (waar je misschien last van hebt) ook nog eens van doen met publiek. Ja, (ongewenst) publiek.
Ze zitten heerlijk op een terrasje aangrenzend aan de sluis, staan te kijken bij de sluis of zitten langs de kant. Ze zitten of staan daar niet om zo heerlijk van het weer te genieten, die mooie bootjes te bekijken of lekker van hun glaasje te genieten. Nee, ze zitten daar om te zien hoe JIJ schade gaat varen, het aan de stok krijgt met je kortstondige botensluisbuurman of hoe je als een enorme kluns staat te hannesen om die boot fatsoenlijk aan te meren in die #!$#^& sluis.

> Onze tips:

  • Zet een grote zonnebril op; zo ben jij onherkenbaar en hoef je die lui in iedergeval niet recht in de ogen te kijken.

  • Let gewoon niet op de toeschouwers; is er iemand dan?

  • Die boot heb je toch niet voor niks gekocht? Show ‘m girl/boy!

  • Jij kan toch varen als een ware kaptein of assisteren als een ware matroos; laat je niet gek maken!

  • Bedenk dat jij straks een koud biertje uit je eigen koelkast trekt, en zij zometeen een gepeperde rekening krijgen. Wie het laatst lacht…

Cronenburgherbrug

Ook de Cronenburgherbrug (Loenen aan de Vecht) werkte gelukkig mee (je moet hier soms lang wachten).

Van Leerbrug, Vreeland.

Blijft een prachtig stukje om doorheen te varen, de Vecht.

Amsterdam-Rijnkanaal

Het is altijd goed oppassen geblazen op het Amsterdam-Rijnkanaal. Ook in de weekenden varen hier de binnenvaartschepen doorheen. Wij nemen de oversteek naar de Weespertrekvaart via de Brug Driemond. 

TIP >

Omdat je van het (brede) Amsterdam-Rijnkanaal oversteekt naar de (smalle) Weespertrekvaart, en door de stroming en deining er nagenoeg ‘ingezogen’ wordt, is het raadzaam de brugwachter +/- 10 minuten voor aankomst te bellen.
Je loopt anders in het stukje waar je moet wachten voor de brug (en nergens kunt aanmeren/fatsoenlijk wachten), de kans dat je alle kanten op dobbert (behalve de juiste 😉).

Rembrandtoren in zicht!
Wist je dat dit de hoogste wolkenkrabber van Amsterdam is?
150 meter en 35 verdiepingen; zo, weer wat geleerd.

Berlagebrug over de Amstel

LET OP> van 23 juli t/m 10 november 2023 wordt deze brug vernieuwd. Het (vaar)verkeer zal hier hinder van ondervinden. Lees hier meer over via de website!

Meten is weten
Met onze 2,38 m hoogte (mast ingeklapt) passen we net onder het laagste bruggetje van deze route in Amsterdam door (2,40 m).

Verrekijker

Een verrekijker is onmisbaar op een boot. Even snel kijken of de brug opengaat, een bord lezen op grote afstand of kijken of er nog een plekje vrij is op een eilandje. Wij maken zelf gebruik van een 7×50 volledig gecoate optiek (zorgt voor minder reflectie en bij minder licht blijft het zicht ook goed) voor gebruik op zee. Dat de verrekijker waterdicht moet zijn spreekt natuurlijk voor zich.

> Tips: 

  • Zit niet met je vette tengels vingers aan de glazen, dat is slecht voor de coating.

  • Let op als je een verrekijker aanschaft dat je een maximale vergroting van 7x. hebt.

  • Laat je verrekijker niet in de zon staan/liggen. Jij houdt misschien van lekker bakken in de zon, maar de binnenkant van de verrekijker kan dan smelten doordat de lenzen als een vergrootglas gaan werken!

We zijn bijna op de plaats van bestemming. Nog even het laatste stuk varen langs alle woonboten en tot slot de grote Nieuwe Meersluis nog even door.

LET OP> Als je deze sluis doorvaart dan vaar je onder de Schinkelbrug door. Het autoverkeer raast hier overheen, en de herrie is oorverdovend.
Heb je (kleine)kinderen en/of een hond houd hier dan rekening mee dat ze geen hartverzakking krijgen. Onze hond Fleur vindt deze brug doodeng, en we zorgen dan ook altijd ruim voordat we de sluis invaren dat we haar veilig in de kajuit opsluiten.

Aankomst

We zijn nog niet eerder zo snel in Amsterdam aangekomen! In 5 uurtjes van Loosdrecht naar Watersportvereniging Onklaar Anker gevaren!

 

Dag 2

Botanische Tuin Zuidas

Vandaag samen met Jasmijn met de fiets op pad geweest in Amsterdam. Soms kom je van die plekjes tegen waarvan je het bestaan niet eens wist!

Wat een mooi aangelegde botanische tuin met verschillende kassen (en onder andere de grootste collectie cactussen van Nederland)! Via de smalle met boomschors aangelegde paadjes kun je door de bijzondere tuinen heenlopen. In de kassen vind je diverse afdelingen met uiteenlopende soorten planten. Door de tuin vind je verschillende (verstopte) plekjes waar je heerlijk kunt zitten op een bankje of aan een picknicktafel (en je bammetje kunt nuttigen of even helemaal zen kan worden).

In het kleine winkeltje kun je terecht voor allerlei plantenzaadjes, stekjes en plantjes, en maakt een van de vrijwilligers graag een kop koffie of andere kleine versnapering voor je klaar (tegen betaling). Voor het winkeltje vind je een idyllisch terrasje met uitzicht op de tuin.

De Botanische Tuin Zuidas is gratis te bezoeken!

Kleinduimpje
We fietsen door richting het Museumplein en komen onderweg dit enorme beeld tegen voor de ingang van de Rechtbank van Amsterdam (Parnassusweg 280). Het beeld vertegenwoordigt een poortwachter van de rechtbank en is ruim 5 meter hoog!

Moco Museum (tuin)
Aangrenzend aan het Museumplein vind je het Moco Museum waarvan de tuin vrij toegankelijk is. Je vindt er een aantal leuke kunstwerken waar menig toerist graag bij op de foto gaat 😉

Rijksmuseum (tuin)
Helaas waren er geen kaartjes meer beschikbaar bij het Rijksmuseum (en de rest van de week zat ook al volgeboekt), maar konden we wel een rondje door de tuin lopen (vrij toegankelijk). Leuk voor kinderen is een bezoekje aan de fontein. Je kunt er middenin gaan staan, en vervolgens proberen om op het juiste moment er weer uit te springen en hopen dat ze niet tot op hun onderbroek zeiknat worden.

LET OP> natte poten schoenen gegarandeerd

Micropia- en Groote Museum
Voor de middag konden we nog wel een bezoek brengen aan beide musea (kinderen t/m 12 jaar altijd gratis) gelegen op het terrein van Artis. Vanaf het Museumplein was het ongeveer 4 km fietsen.

Let op> Nu moet je altijd goed opletten in Amsterdam, maar kijk vooral goed uit bij de verschillende kruispunten die je deze route passeert (ondanks de verkeerslichten). Wij werden hier nog net niet platgereden door een (onoplettende) afslaande automobilist.

Micropia is een museum over micro-organismen/bacteriën. Voor de kinderen was er een stempelkaart waarmee ze door het museum heen bacteriën (microben) konden verzamelen. Helaas was Jasmijn niet zo heel erg geboeid door het museum (wellicht net even te jong?), en stonden we dan ook snel weer buiten. Het verderop gelegen – net geopende – Groote Museum (een persoonlijke expeditie volgens het museum) viel helaas ook niet erg in de smaak…

(De foto(s) ontbreken dan ook hierbij).

Na dit culturele uitstapje fietsen we via het Vondelpark (nog even een ijsje scoren) terug naar de haven.

Dag 3

We hebben kaartjes gereserveerd (kinderen t/m 18 jaar hebben gratis toegang) voor het Van Gogh Museum (doe dit wel op tijd, want ook bij dit museum zijn de kaarten snel vergeven). Met het tijdslot van 13.30 u kunnen we zo bij de entree naar binnen lopen. Na een securitycheck van onze rugtas (nee, we hebben geen verfbom, ketchup of lijm bij ons), dalen we met de roltrap af naar de parterre en bergen onze jassen en rugzakken op in een kluisje. Je kunt een audiotour erbij huren, maar wij besluiten op eigen houtje en met een kinderspeurtocht (verkrijgbaar bij de speciale Familiebalie) op pad te gaan.

Schilderworkshop

Nadat we de nodige (niet zo vrolijke) zelfportretten van Van Gogh, de aardappeleters en de zonnebloem hebben bewonderd krijgen we de vraag of we zelf onze eigen creatieve uitspattingen op papier willen zetten tijdens een schilderworkshop. We hijsen ons in een schort en krijgen tekst en uitleg van een professioneel kunstenares/schilder die ons de fijne kneepjes van het vak leert. Na wat geflodder en geklodder hebben we alle drie een we moeten nog even oefenen puik stukje kunst uit onze kwast getoverd!

ActievandeDag.nl - Algemene banners Dagje uit

Dag 4

Na de nodige, verantwoorde steek-er-wat-van-op-uitjes is het nu hoogtijd om Jasmijn even te laten uitrazen spelen. We hebben een natuurspeeltuin in het Sloterpark gevonden, die een aanrader schijnt te zijn voor jong en oud. In het park is naast een kinderboerderij de Natureluur te vinden, een superleuk aangelegde (natuur)speeltuin met een van hout gemaakt parcours, diverse klimtoestellen en een echte kabelbaan. Omdat wij in de meivakantie hier waren was er naast de standaard speelgelegenheid ook een activiteitenprogramma met knutselen, pony rijden en kanoën. Voor wat te drinken, een snoepie, koekie of om iets kleins te eten kun je terecht in het gebouw De Drijfsijs.

De Natureluur (Nieuw-West) is gratis te bezoeken.

Avond 

Borrelen aan boord hoort erbij, de afwas doen ook 😉

Goed bezig, deze twee kanjers 

Dag 5

De boot even schoonmaken kan geen kwaad. Wat voor een bootbuurman Dennis
is lees je in ons blog over  12 typische bootmensen 😅

Jasmijn wilde een ‘praatje’ houden voor een aantal vaste leden van de haven, om te vertellen over onze website en Facebookpagina van Familie Welvaren 😊

Ook spraken we eerder uitgebreid met de havenmeester van het Onklaar Anker.

Naar het Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos ligt officieel in Amstelveen. Nog niet eerder waren we hier geweest. We doen eerst een drankje op het terras bij Restaurant De Bosbaan. Je hebt vanaf het terras een mooi uitzicht op de Bosbaan (weids stuk water voor roeiers). Vanaf daar lopen we door naar de Boswinkel, het bezoekers-/informatiecentrum, je kunt hier o.a. terecht voor verschillende speurtochten, wandel/fietsroutes, etc. (tegen betaling).

Het Amsterdamse Bos is prachtig aangelegd en via bordjes staat duidelijk aangegeven waar je wat kunt vinden. Zo is er een geitenboerderij, kunnen de kleintjes een plons doen in een van de kinderbaden, kunnen oudere (kinderen) terecht in de grote vijver met speeleilanden, en zijn er verspreid over het (gigantische) terrein meerdere restaurantjes, kiosken en diverse andere activiteiten te ondernemen (van suppen tot een kinderspeeltuintje en van een kano huren tot een speurtocht doen). Heerlijk door het mooie bos wandelen of fietsen en ergens in het park neerploffen met een kleedje en picknickmand is ook superleuk om te doen.

Dag 6

Bevrijdingsdag

Het is 5 mei, Bevrijdingsdag. De weersvoorspellingen zijn niet best, maar we stappen toch op de fiets richting het Museumplein. Op het plein staan allemaal picknicktafels waar bezoekers kunnen aanschuiven voor een kleine maaltijd. 

Lekker hoor, dat koppie soep. Alleen zo jammer dat we die paraplu, poncho en kaplaarzen vergeten zijn…

Kletsnat

Na de soep vertrekken we toch weer richting boot. Helaas wordt het weer niet veel beter (het komt eigenlijk met bakken uit de lucht vallen, en de bliksemschichten flitsen je om de oren).

We komen na een fietstochtje van 8 km dan ook als een stel verzopen katten aan bij de boot.

Vrolijke, sportieve, waterdichte regenjassen. Nieuwe zomercollectie online!

Dag 7 – Vertrek

Vandaag is het prachtig weer! Dan kunnen we mooi nog even de was laten drogen voordat we weer terugvaren naar Loosdrecht.

Wij drinken geen water uit onze watertank (hebben een jerrycan en flesjes water), maar gebruiken dit wel voor de afwas, en andere poets/schoonmaak, en flodderwerkaamheden. Het zal je verbazen hoeveel water je per dag verbruikt. We vullen deze altijd voor vertrek nog even bij.

LET OP> Het (drink)water in je watertank kan na een aantal dagen een flinke bacterietank gaan worden. Ververs het water dan ook regelmatig (3 à 4 dagen). Je kunt ook gebruik maken van waterzuiveringstabletten en/of waterdesinfectiemiddel. Laat je hiervoor informeren bij een watersportzaak.

Gevalletje ‘Zoek en gij zult vinden’

Voordat je weer huis(boot)waarts keert naar je thuishaven check je natuurlijk altijd nog even je olie– en koelvloeistofpijl. Zorg dan wel dat je de oliedop op een handige plek legt, zodat deze niet zelfstandig op bootreis kan gaan onder je motorcompartiment/bilge.

Na wat grabbel, graai- en hangwerk heeft Dennis gelukkig de dop weer tevoorschijn getoverd.

En we zijn vertrokken…

Veilig aangekomen op de thuishaven ⚓️🚤
De boel is weer opgeruimd en schoongemaakt 🧹🧽🪣
Kunnen we snel weer een paar dagen op pad met de boot 😜

We hopen dat je het leuk vond om ons ‘reisverslag’ te lezen? Heb je tips, vragen of wil je ons een reactie geven? Stuur dan een e-mail naar info@familiewelvaren.nl 

Dankjewel!

Groetjes,
Familie Welvaren