9 tips tegen muggen en ander insectengespuis op de boot

  1. Koop een gewone vliegenmepper, maar zeker ook en elektrische

    Door de vaak bruine schrootjes zijn die beestjes – helemaal ‘s nachts – niet te zien. Met een elektrische mepper wapper je gewoon om je heen (PS wapper niet tegen je haar, gordijntjes of gezinsleden aan. Een schroeiplekje stinkt niet alleen, maar is bovendien erg pijnlijk.)

  1. Bevestig bij je (kiep)raampjes/patrijspoort horrengaas

    Een goedkope oplossing is de knip/plakhorretjes. Als jij handig bent (en een dosis geduld hebt) is dit een eenvoudig, maar effectief eerste hulpmiddel bij ongewenst insectengespuis. Zie ook blog horregaas

  1. Investeer in een horren/muskietenscherm voor je kuiptent

    Een muskietenscherm is ideaal als je een kuiptent hebt. Het scherm dat op maat gemaakt wordt bestaat uit een stevig fijnmazig gaas en een klittenband strip, die op je kuiptentraam geplaatst kan worden. Het is een vrij kostbare aanschaf (afhankelijk van de hoeveelheid ramen), maar het gemak van deze schermen én het buiten houden van de beestjes verdient zich meer dan terug.

  1. Gebruik een insectenhor/muggennet voor je kajuitingang

    Een muggennet/insectenhor voor je kajuitingang is wat ons betreft een must, zeker als je overdag je ramen/deuren van je kuiptent open hebt staan of je hele kuiptent niet hebt opgezet. Het net hang je over de kajuitingang heen. De netten zijn voorzien van stevig gaasmateriaal en hebben rondom loodjes of magneetjes. Je bevestigt het middels zuignappen die je eenvoudig kunt vastzetten (of met touwtjes), die zorgen dat het goed op zijn plaats blijft zitten en er geen sluipdoor-kruipdoorkiertjes ontstaan.

Je kunt natuurlijk ook in de weer met het goedkope (zie nr. 2) horrengaas (de deurvariant), maar de praktijk leert dat je deze niet goed kan bevestigen, en bij het minste of geringste zuchtje wind hangt je hor overal behalve op de plek waar jij ‘m voor bedacht had…

  1. Ga in de weer met muggen/insectenspray

    Er zijn tal van sprays en smeerseltjes te vinden tegen insecten en muggen. Sprays mag je alleen in de buitenlucht (of op goed geventileerde plekken) op je lichaam (niet overal!) spuiten/smeren. Het heeft een enorme indringende lucht, maar werkt wel perfect (DEET). Nadeel is dat je wel na een aantal uurtjes (ja, dus ook midden in de nacht als je pech hebt) je opnieuw moet sprayen/insmeren… (LET OP: niet elke spray is geschikt voor (jonge) kinderen! Er is ook een Natural assortiment verkrijgbaar voor jonge kindjes en voor mensen die liever geen DEET gebruiken. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing.)

  1. Laat een Insectenlamp schijnen Hebben wij nog nooit uitgeprobeerd, maar sommige mensen zweren erbij. De lamp kun je ophangen, neerzetten, rechtstreeks in het stopcontact bevestigen en/of is op batterijen verkrijgbaar. De lampen stralen uv-licht uit en zorgen ervoor dat de beestjes eropaf vliegen, en voordat ze er erg in hebben worden ze geroosterd. Of het fijn is om midden in de nacht aan te zetten durven we je niet te zeggen (licht/herrie/schroeilucht?).
  1. Probeer eens citronella

    Wij zijn zelf nooit verder gekomen dan het branden van een citronella fakkelkaars (ja, buiten!), en een geurkaarsje binnen. In de buitenlucht leek het niet écht effect te hebben, en binnen vonden we een brandende kaars toch niet zo’n succes. Aangezien je toch in de avond/nacht het meeste last hebt van die krengen muggen in je boot is het niet aan te bevelen om dan een arsenaal aan kaarsjes (binnen) te branden. Van theelichtjes tot geurkaarsen en van wierrookstokjes tot olie, je kunt helemaal los gaan met de citronella. De meningen (werkt het nou wel of niet) lopen hierover behoorlijk uiteen.

  1. Koop een ventilator

    Muggen hebben een hekel aan wind, dus het fijnste is om een goede ligplek te vinden waar de wind lichtjes door je boot heen waait. Je hebt het natuurlijk niet altijd voor het zeggen/uitzoeken, dus biedt een ventilator uitkomst. Wij hebben een tafelventilator die we (als we in een haven liggen) zo af en toe begin van de avond aanzetten. En inderdaad de muggen zijn gevlogen…
  1. Klamboe

    Deze kun je op meerdere manieren gebruiken op je boot:

  • In je hut boven je bed: echter, de praktijk leert dat in de meeste boten de hoogte van je plafond aan de lage kant is, waardoor het lastig kan zijn je (lange) klamboe te bevestigen. Je wilt immers niet verstrikt raken in het gaas. LET OP: een klamboe bij (jonge) kinderen kan levensgevaarlijk zijn!
  • Op het dak van je kuiptent: lange tijd hebben wij een klamboe op de kuiptent gelegd (ja, alleen als we voor anker lagen!) en hingen dan aan een kant de klamboe voor de opening naar buiten. Een prima alternatief om het insectengespuis op afstand te houden. Let er wel op dat je iets zwaars op je klamboe op het dak legt anders ligt je klamboe binnen no time in de plomp (we leggen er meestal een paar touwen/landvasten op).
  • Voor de ingang van je kajuit: op de ring van de klamboe plaats je iets zwaars, het gaas blijft voor de ingang hangen. Doordat er geen loodjes, magneetjes of touwtjes zijn om het gaas vast te zetten kan bij het kleinste zuchtje wind al een kiertje ontstaan. Onze hond laat zich ook niet tegenhouden door deze constructie en loopt vrolijk langs (of door) de klamboe heen. Huisdierproof is het wat ons betreft dan ook niet…

Waar je ook voor kiest, als er nu ook nog maar één mug, knut of ander vliegend object de kajuit weet te bereiken, weten wij het ook niet meer!